Pet odluka kojih biste se morali pridržavati kako bi vaš salon dugoročno bio uspješan!

Pet odluka kojih biste se morali pridržavati kako bi vaš salon dugoročno bio uspješan!

autor: admin | naslovna, Savjeti 02/12/2016 0 comments

Naš dugogodišnji staž, više od 20 godina radnog iskustva, rezultirao je određenim znanjem i iskustvom. Zadnjih 11 profesionalnih godina posvetile smo B2B (business to business) sektoru, konkretno radu s frizerskim salonima na području marketinga, prodaje, poslovnog savjetovanja i edukacije.

Moramo priznati da smo se „zaljubile“ u tu predivnu struku i ljude koji s mnogo entuzijazma, volje i inspiracije iz dana u dan kreiraju frizure i svojim klijentima uljepšavaju život. Imale smo sreću da kroz taj vremenski period upoznamo zaista vrhunske domaće i svjetske frizere i posjetimo neke od najboljih svjetskih frizerskih salona čija razina usluge, znanja i uređenja prostora ostavlja bez daha.

Očita je razlika u poimanju „frizerstva“ kod nas i u svijetu. Naravno, i ekonomske prilike tamo i ovdje su različite, ali sigurne smo da će naši frizeri u budućnosti doseći svjetske standarde. Neki su već na tom putu i spremno prihvaćaju promjene u vođenju poslovanja te uz frizere postaju i menadžerima. Kada smo dobile priliku široj publici ponuditi neka svoja razmišljanja, savjete i konkretne ideje kako uspješno poslovati, u prvi tren nismo znale otkuda krenuti.

Možda od temi o kojima treba razgovarati, aktualnih problema koji čekaju rješenja, projekata koje bi ponudile, no valjalo se koncentrirati i napraviti prioritete. Tako je došlo do ideje da vam u ovom prvom članku ponudimo pregled osnovnih pravila kojih bi se trebali pridržavati kako bi vaš posao bio dugoročno uspješan, a vi zadovoljni. Tu se nužno dotičemo rada s ljudima, organizacije poslovanja salona i prodaje usluga klijentima.

Biti uspješan frizer/menadžer iziskuje beskompromisno pridržavanje određenih pravila. Smatramo da je dobra praksa svakih nekoliko mjeseci evaluirati rad svog salona te napraviti projekciju onoga što se želi postići u narednom razdoblju. Učinite reviziju svakih nekoliko mjeseci i doradite strategije za dolazeće mjesece.

Neka iduća godina bude godina promjena u vašem poslovanju. Imate nekoliko tjedana do njezinog početka, iskoristite ih za proučavanje ovih savjeta, razmislite o njihovoj realizaciji i krenite. Sretno!!

  1. Neka vam na prvom mjestu uvijek budu ljudi, ne profit! Kada bih vas pitala koja je karika poslovanja u vašem salonu istovremeno najvažnija i najslabija, sigurna sam da bi većina vlasnika odgovorila da su to njihovi zaposlenici. Znam da se mnogi vlasnici salona žale na nelojalne djelatnike koji odlaze baš kada ih sve nauče, stalno su nezadovoljni, traže povišice itd. Jeste li ste se ikada zapitali znaju li vaši djelatnici da su vam važni? Recite to svojim zaposlenicima bez straha da će vas onda manje cijeniti, a više ucjenjivati. Mnogima zapravo novac nije najvažnija motivacija. Novac je svima važan, ali motivaciju svatko od nas crpi iz drugog područja. Kada kažem da je novac važan, mislim na činjenicu da bez pristojne plaće zaposlenici sigurno neće biti zadovoljni i taj kriterij mora biti zadovoljen u skladu s dogovorenim uvjetima i radnim mjestom. No, plaća nije dovoljna za dugoročno zadovoljstvo. Npr. kada biste nezadovoljnom radniku povećali plaću za 500,00 kn on bi mjesec- dva bio zadovoljan, ali ubrzo bi ta nova plaća postala „normalna“ i prvotno nezadovoljstvo bi se vratilo. Naime, možda uzrok nezadovoljstva nije novac i tada on ne zadovoljava potrebu koju djelatnik ima. Pokažite djelatnicima da su vam važni i često razgovarajte s njima kako biste otkrili njihovu stvarnu motivaciju. Budite inspirativni vođa, postavite jasna pravila kojih ćete se držati, imajte povjerenja u svoje radnike te im priznajte da su i oni ti koji doprinose uspjehu salona. Budite šef koji ne zazire od šale, a ne šef kojeg se radnici boje, i tada će doći i profit.
  2. Slušajte i primite na znanje ono što vam vaši djelatnici govore! Svi znamo narodne izreke: „Više glava je pametnije“ i „Više očiju bolje vidi“ i to je zaista tako. Nemojte dozvoliti svom egu da zagospodari vama i tada ćete čuti i druge ljude. To naravno ne znači da druge uvijek moramo i poslušati jer odluke donosi poslodavac, tj. osoba koja je odgovorna za posao. No poslušati druge ljude, prije svega svoje radnike, važno je za radnu atmosferu, motivaciju djelatnika (pogledajte točku 1. – novac nije uvijek glavna motivacija) i razvijanje osjećaja pripadnosti. Spremnost na slušanje bez predrasuda donijet će vam sjajnu radnu atmosferu punu povjerenja, a to je temelj kreativnosti i napretka. Djelatnici su ti koji su u svakodnevnom doticaju s klijentima i svatko od njih zapazit će nešto drugo. Prihvatite poneku ideju zaposlenika, dajte im do znanja da time pridonose poslovanju, neka jednostavno osjete da su vrijedni. To je moćan alat i velika nagrada. Tjedni su sastanci (trebali biste ih imati) idealna prilika da, uz trening prodajnih procedura (imate li prodajne procedure?), zatražite i mišljenje svojih djelatnika na neku temu. Rješenja su često nadohvat ruke samo ako znamo postaviti prava pitanja.
  3. Uvijek jasno i glasno objasnite pravila i svoja očekivanja! Najveća su prijetnja dobroj i jasnoj komunikaciji pretpostavke. Svi smo ponekad upali u zamku onoga: „Pa to se podrazumijeva. To svi znaju. Pa to je normalno” i onda smo se čudili zašto nismo dobili ono što smo „jasno“ tražili. Ništa se ne podrazumijeva, ništa nije normalno samo po sebi, niti svi sve znanju. Ako želimo da netko nešto konkretno učini moramo mu dati jasne i konkretne upute. Evo da i ja budem konkretna. Postoji li u vašem salonu pisani opis radih mjesta za sve zaposlene: za naučnika, stilista juniora, recepcionera, kolorista ili bilo koje drugo radno mjesto? To je veoma važan segment organizacije poslovanja kojim vi kao poslodavac djelujete profesionalno, sebi olakšavate posao ponavljanja te zahvaljujući njemu izbjegavate nesporazume i izjave poput: „Pa to mi nitko nije rekao.“ Kada su u pitanju radni zadaci komunicirajte jasno, glasno i po mogućnosti pisanim putem jer tako svaki novi djelatnik zna svoje radne zadatke i poslovna očekivanja. Ovo je izvrstan alat za objektivnu i preciznu evaluaciju vaših djelatnika koji vam omogućava konstruktivnu kritiku te povratnu informaciju o obavljenom poslu. Na taj način djelatnici lakše prihvaćaju kritiku poslodavca (ne kriticizam) i brže ispravljaju svoje pogreške.
  4. Sve zaposlenike tretirajte na isti način izbjegavajući dvostruke standarde! Svi smo mi ljudi od krvi i mesa i uvijek će nam netko biti manje ili više simpatičan od nekog drugog; to je stvar emocija, a ne razuma. Ali, moramo kontrolirati svoje ponašanje te biti jednako profesionalni prema svim djelatnicima i suradnicima. Često i menadžeri stvore neslogu i ljubomoru u timu svojim favoriziranjem određenih djelatnika, djelatnika koji objektivno to ne zaslužuju. Tada u timu nastaju problemi, dolazi do manjka motivacije i odlaska vrijednih radnika. Ovdje će nam ponovo pomoći pisani opis radnog mjesta i radnih zadataka jer nam oni olakšavaju objektivnost pri procjeni svakog djelatnika. Vlasnik/menadžer treba biti primjer svojim djelatnicima i kada treba odraditi posao on mora prvi zasukati rukave. Potom, dobar se menadžer ne upušta u ogovaranja djelatnika, već on svakome osobno i otvoreno kaže sve što se odnosi na njega. Budite pošteni i fer te ćete stvoriti pozitivan odnos među djelatnicima u salonu. Odnosi između zaposlenika utječu na zdravu radnu atmosferu, produktivnost rada, a time i na uspješnost salona.
  5. Ne odgađajte rješavanje problema, riješite ga u samom začetku! Tijekom edukacije za NLP menadžera i poslovnog trenera, naučila sam mnogo o ljudima, našim strahovima, motivaciji i radnim stilovima te su mi se otvorila mnoga nova vrata. Mnogo sam se puta, poslovno i privatno, susrela s problemom odgađanja i to nikada nije dobro završilo jer zadatak sam morala riješiti, a odgađanjem je on postao teži i kompliciraniji. Zvuči li vam to poznato? Vjerujem da se svatko od vas koji čitate ovaj tekst nekoliko puta našao u takvoj situaciji. Željela bih vam pomoći da kod sebe osvijestite situaciju odgađanja te da prepoznate razloge odgađanja. Razlozi za odgađanje mogu biti različiti, npr. manjak samopouzdanja (ne vjerujemo iskreno da imamo pravo na ostvarenje tog zadaka ili da ćemo ga dobro obaviti), odbojnost prema nekom radnom zadatku i sl. Međutim, odgađanjem problem ne rješavamo, već on često postane još veći i teži. Zato je moj savjet da se najprije prihvatite onog zadatka koji vam se najmanje sviđa. Tako ćete imati problem manje i satisfakciju na vrijeme obavljenog posla, unatoč svim neugodnostima koje on potencijalno nosi. Zapamtite: požar se gasi dok je vatra još slaba!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *