PROMET I INDIKATORI USPJEŠNOSTI

PROMET I INDIKATORI USPJEŠNOSTI

autor: admin | Savjeti 13/12/2016 0 comments

Otkriti ću vam tajnu. Sve što ćete ovdje pročitati, vi već znate! No, pitanje je da li ste toga svjesni i kako koristite podatke o poslovanju salona. Da li ih analizirate, komentirate sa svojim zaposlenicima ili jednostavno zanemarite i radite jedno te isto svaki dan? 

Ako vas je posao i rutina svakodnevnog dolaska u salon i rješavanja dnevnih problema skrenula s važnih poslova kojima bi se kao vlasnik trebali baviti, onda će vam ovaj članak biti vrlo koristan.

Najbolji način kako bi vaš posao biti konstatno rastući i profitabilan je mjerenje “pulsa” svaki dan i izrada sistematskog pregleda salona barem 1 x godišnje!

Postoje određeni indikatori u svakom poslovanju koje moramo znati jer su oni važni i ključni za uspješno poslovanje našeg salona ili poduzeća. Oni se zovu KPI ili key performance indicators.

Key performance indicators

Promet i profit salona
Frekvencija dolaska klijenata
Postotak zadržavanja stalnih klijenata

Predlažem vam da počnete odmah mjeriti i analizirati te faktore. Možete jednostavno oformiti xls tablicu u koju ćete staviti podatke, npr:

  • glavne kategorije usluga: šišanje, bojanje, frizura, pramenovi, prodani proizvodi  i dr.
  • kolona za svaki dan rada salona sa datumom
  • kolona sa imenima djelatnika koji obavljaju uslugu
  • ostalo važno za vaš salon

Na taj način ćete moći mjeriti svaki dan/ mjesec/ godinu koliki je promet ukupno i po svakoj kategoriji koja vam je važna. Vjerujem da većina vas ima te podatke kroz neki od frizerskih programa kao što je Merllin ( Ikosoft) ili u svojoj knjizi narudžbi. No, ako te brojke ne analizirate barem 1 x godišnje onda sve to nema smisla. Kažem jednom godišnje jer iz mjeseca u mjesec promet i broj klijenata variraju zbog sezone i ostalih faktora, no to ne znači da nemožete to raditi i na mjesečnoj razini pa onda uspoređivati iste mjesece iz godine u godinu to je također poželjno i vrlo korisno.

Ako radite bilo koju marketinšku akciju, prodajnu akciju ili akciju za povećanje lojanosti klijenata, pratite glavne indikatore na dnevnoj bazi. Promet bi se trebao početi povećavati 3-6 tjedana nakon početka aktivnosti – ako to nije slučaj provjerite aktivnost koju ste poduzeli i napravite potrebne dorade! Možda je potrebna samo mala dorada aktivnosti da bi ona dala očekivane rezultate, no ako to ne učinite potrošti ćete teško zarađeni novac uzalud!

Kada govorimo o tome koliko često vas posjećuju klijenti  (frekvencija dolaska klijenata) potrebno je odrediti kriterije kojima ćete odrediti koji su stalni klijenti a koji povremeni. Za svaku vrstu usluga nije isti kriterij. Npr. za uslugu bojanja, stalni klijent je onaj koji dolazi svaka 3-4 tjedna. Za feniranje/frizuru to je klijent koji dolazi svaki tjedan ili svakih 10 dana. Na vama je da kriterije prilagodite svojem salonu i navici svojih klijenata i onda odredite što biste željeli i odredite akciju koja će vam donjeti taj rezultat. Moj savjet je da nikako ne “kopirate” što rade drugi saloni jer svaki je različit , ima različite klijente s različitim navikama i ono što vrijedi za neki drugi salon ne mora vrijediti i za vas. Dakle, znajte svoje klijente i njihove navike i odredite koji je idealan prosjek za vaš salon i koliko često biste željeli da vas klijent posjećuje za određenu uslugu!

Ako su brojke posjeta klijenata i % vraćanja  stalnih klijenata male ili padaju, zapitajte se da li je razlog tome možda loša usluga, neprofesionalno ponašanje djelatnika ili ukupno iskustvo doživljeno u vašem salonu nije zadovoljavajuće.

No, da biste mogli reagirati na pravi način, morali biste prvo znati i pratiti te brojke.

SVIM može sa vama obavite sve gore navedeno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *